ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ

Σερβία – Βελιγράδι | 28η Οκτωβρίου - 5 Days

serbia 2

Φρούσκα Γκόρα – «Άγιο Όρος» Σερβίας – Νόβισαντ – Sremski Karlovci

Χώρα με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, η Σερβία ξεδιπλώνει τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό και περιηγητικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της. Η πόλη ξαναγεννημένη από τις στάχτες ανελέητων βομβαρδισμών– αποδεικνύεται εφτάψυχη. Έχοντας ανακτήσει μεγάλο μέρος από το παλιό της μεγαλείο, γοητεύει με τα εντυπωσιακά κτίρια και τα γραφικά σοκάκια. Στα βόρεια θα συναντήσετε το πανέμορφο Novi Sad που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη μπαρόκ και ροκοκό αρχιτεκτονική του, τα γραφικά σοκάκια, την απλόχωρη πλατεία και τη ρομαντική περατζάδα πάνω στο Δούναβη. Αν συνεχίσετε ακόμη πιο βόρεια, μια ανάσα από τα ουγγαρέζικα σύνορα, θα συναντήσετε τη πανέμορφη λίμνη Palic καθώς και τη μαγευτική πόλη Subotica ένα art nouveau κόσμημα που αποτελούσε κάποτε σημαντικό αστικό κέντρο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και που σήμερα ξεχωρίζει χάρη στα παραμυθένια κτίρια, τα φαρδιά πεζοδρόμια και τους πολυτελείς κήπους της.  Οι λάτρεις του σκι μπορούν να απολαύσουν τα χιονοδρομικά του Kopaonik και του Zlatibor, ενώ οι θερμές ιαματικές πηγές στους πρόποδες των βουνών προσφέρουν αναζωογόνηση σε όλους τους επισκέπτες.

Από τα γεμάτα ζωντάνια αστικά κέντρα στην ήρεμη εξοχή, ταξιδέψτε στη Σερβία -μια χώρα που επουλώνει με αρχοντιά τις πληγές του παρελθόντος-και αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές ή city break.

 

Aναλυτικότερα:

Η Σερβία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης, στη Βαλκανική χερσόνησο και την Πεδιάδα της Παννονίας. Εντός των συνόρων της αλλά αποσχισμένη και μονομερώς ανεξάρτητη πλέον περιοχή απο τις 17 Φεβρουαρίου 2008 το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία και συνεπώς την απόσχιση της από την Σερβία. Το ανεξάρτητο πλέον Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται διεθνώς από 104 χώρες, από όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Κροατία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβενία) εκτός της ίδιας της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ο τουρισμός εστιάζεται κυρίως στα βουνά και στις ιαματικές πηγές της χώρας,  καθώς και στην πρωτεύουσα του το Βελιγράδι. Τα πιο διάσημα ορεινά θέρετρα είναι το Κοπαονίκ, ο Αίμος και το Ζλάτιμπορ. Υπάρχουν επίσης πολλές ιαματικές πηγές στη Σερβία όπως οι Βρνιάσκα Μπάνια, Σόκο Μπάνια και Μπάνια Κοβιλιάτσα. Ο ολιγοήμερος (City-break) και ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται περισσότερο στο Βελιγράδι και σε μικρότερο βαθμό στο Νόβι Σαντ. Άλλα τουριστικά προϊόντα που προσφέρει η Σερβία είναι τα θαύματα της φύσης όπως το «Τζαβόλια Βάρος» (Πόλη του Διαβόλου). Επίσης σε σημαντικό βαθμό αναπτύσεται  και ο θρησκευτικός τουρισμός με Ορθόδοξα μοναστήρια σε όλη τη χώρα και κρουαζιέρες κατά μήκος του Δούναβη. Υπάρχουν αρκετά διεθνώς δημοφιλή μουσικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στη Σερβία,  και το Φεστιβάλ Τρομπέτας της Γκούτσα.

Το Βελιγράδι είναι μια ιδιαίτερη πρωτεύουσα με συναρπαστικό μείγμα πλούσιας και ποικίλης ιστορίας, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και αστικού πνεύματος. Μερικές από τις πιο ελκυστικές περιοχές του, το Φρούριο του Βελιγραδίου – το παλαιότερο πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο, η Σκαντάρλιγια-μποέμ συνοικία στο κέντρο της πόλης, η Οδός Κνεζ Μιχαήλοβα, τα Παλιά και τα Νέα Ανάκτορα, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η Εκκλησία του Αγίου Σάββα, το Ζεμούν και πολλά άλλα, καθιστούν το Βελιγράδι πολιτιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συμβολή του Σάβου και του Δούναβη είναι μια φυσική όαση στην καρδιά μιας σύγχρονης πόλης, αυτό το σπουδαίο σημείο, δίπλα στο μνημείο του Νικητή, παρέχει την πιο όμορφη θέα του Βελιγραδίου. Οι όχθες του ποταμού δεν κοιμούνται ποτέ: σε εστιατόρια εν πλω και καφετέριες οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν ένα φλιτζάνι καφέ, να φάνε σπεσιαλιτέ ψαριών, να ακούσουν μουσική και να διασκεδάσουν. Το Βελιγράδι περπατιέται πολύ εύκολα και όλα τα σημαντικά αξιοθέατα στην πόλη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Αλλά και οι πόλεις της Σερβίας έχουν κάτι απο την αίγλη του παρελθόντος την οποία ανακαλύπτει ο επισκέπτης της σε κάθε του βήμα.

Το μποέμικο Ζεμούν είναι ρομαντικό και ποιητικό με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, το δρόμο δίπλα στο Δούναβη, τις πλωτές καφετέριες και το διάσημο Πύργο Γκάρντος.

Η πόλη του Νόβι Σαντ έχει την αναγκαία ποικιλομορφία ενός σύγχρονου τουριστικού κέντρου, που έχει στόχο και τη δυνατότητα να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η αρχιτεκτονική της πόλης αντιπροσωπεύει ένα μείγμα πολλών διαφορετικών ρυθμών. Βρίσκεται στο Δούναβη, στη διασταύρωση των σημαντικότερων δρόμων, κοντά στην οροσειρά Φρούσκα Γκόρα με το εθνικό πάρκο της περίπου 250 τετ. χλμ., και περιβάλλεται από αγροκτήματα χαρακτηριστικά της Βοϊβοντίνα. Στο ιδιαίτερα ξεχωριστό εθνικό πάρκο  βρίσκονται 17 Ορθόδοξα μοναστήρια (που ιδρύθηκαν από το 15ο ως το 18ο αιώνα ως ευσεβή κληροδοτήματα των Σέρβων δεσποτών), με δασωμένες εκτάσεις, σπάνια φυτά και άγρια ζωή, φυσικά καταφύγια, πολλές λίμνες (14 συνολικά), ορεινά μονοπάτια (περίπου 800 χιλιόμετρα σηματοδοτημένα μονοπάτια), γεμάτη ορειβατικά καταφύγια και με ένα ξενοδοχείο, βρίσκεται εν μέρει στην περιφέρεια του Νόβι Σαντ και αποτελεί έναν από τους πιο ευχάριστους τουριστικούς προορισμούς στις χαλαρωτικές περιοχές του Δούναβη.

Μέσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα βρίσκεται το γνωστό μνημείο του 17ου αιώνα το Φρούριο Πετροβαραζντίν, που δεσπόζει στον ορίζοντα και προσφέρει επίσης γραφική θέα της πόλης, οπου το μήνα Ιούλιο λαμβάνει χώρα το Μουσικό Φεστιβάλ ΕΧΙΤ. Επιπλέον διαθέτει το ελκυστικό κέντρο της παλιάς πόλης, πολλά μουσεία, την περίφημη Εκθεση του Νόβι Σαντ καθώς και πολλά παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Η γειτονική ιστορική συνοικία του Στάρι Γκραντ διαθέτει πολλά μνημεία, μουσεία, καφέ, εστιατόρια και καταστήματα.

Νις

Ο Πύργος των Κρανίων της Νις

Η πόλη της Νις, στα νοτιοανατολικά της Σερβίας, είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης και είναι επί αιώνες σημαντική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δύο χιλιετίες πριν είχε χρησιμοποιηθεί ως σύνδεσμος μεταξύ του σημερινού Βελιγραδίου και της Κωνσταντινούπολης. Από ιστορική άποψη είναι πιο γνωστή ως η γενέτειρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Είναι μια πόλη με χαώδη ιστορία που καλύπτει πολλούς αιώνες – μεγάλο μέρος από αυτούς σκοτεινοί, αλλά αναμφισβήτητα ιστορικά σημαντικοί. Η Νις είναι σημαντική πόλη για την ιστορία της Σερβίας και μια καλή βάση για μερικά από τα καλύτερα αρχαία ερείπια της χώρας.

Στην καρδιά της πόλης είναι το Φρούριο της Νις. Αυτό το οικοδόμημα του 18ου αιώνα βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του Ποταμού Νίσαβα, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής στρατιωτικής στρατόπεδο της Ναϊσσού. Το κάστρο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (1386 – 1878) και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα οικοδομήματα στην περιοχή των Βαλκανίων. Χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο, χαμάμ (λουτρό) και φυλακή. Μεγάλο μέρος του αρχικού κτιρίου στέκεται ακόμα. Πρόκειται για ένα ελεύθερο αξιοθέατο. όπου οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι να περπατήσουν στα μονοπάτια και να δουν τις υπόλοιπες κατασκευές στο εσωτερικό του, όπου υπάρχουν εστιατόρια, πωλητές παγωτών και σκηνές, όπου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστοτα τα κύρια προγράμματα του Τζαζ Φεστιβάλ της Πόλης της Νις.

Η μποέμ συνοικία της Νις είναι το «Καζαντζίσκο σοκάτσε», που σημαίνει «Δρόμος των Γανωματάδων» ή «Δρόμος των Χαλκωματάδων», και βρίσκεται στην παλιά πόλη, σε ένα δρόμο που ήταν γεμάτος με εργαστήρια χειροτεχνίας. Σήμερα αποτελεί μια φιλική προς τους πεζούς ζώνη εστιατορίων και καφέ. Πολλά από τα κτίρια εδώ χρονολογούνται από την Τουρκοκρατία.

Το όνομα του Πύργου των Κρανίων (Brace Tasković) δεν είναι απλώς μεταφορά. Είναι στην πραγματικότητα ένας πύργος από κρανία, ύψους περίπου 3 μέτρων, που χτίστηκε από τους Τούρκους με διαταγή του Χουρσίτ Πασά. Τα κρανία είναι εκείνα των Σέρβων που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους στη Μάχη του Τσέγκαρ κατά την Πρώτη Σερβική Επανάσταση του 1809. Ο αρχικός πύργος είχε 952 κρανία και τοποθετήθηκε σε έναν από τους δρόμους που οδηγούσαν στη Νις ως προειδοποίηση προς το Σερβικό λαό. Σήμερα ο πύργος περιέχει μόνο 58 κρανία. Ο πύργος είναι επισκέψιμος μέσα από ένα παρεκκλήσι που χρονολογείται από το 1892.

Σουμπότιτσα

Η Πλατεία της Σουμπότιτσα

Η πόλη της Σουμπότιτσα βρίσκεται στα βόρεια της Δημοκρατίας της Σερβίας, κατά μήκος των κύριων ευρωπαϊκών διαδρόμων και ανάμεσα σε δυο ποταμούς, το Δούναβη και τον Τίσα. Πλούσιο κεφάλαιο πολιτιστικής κληρονομιάς, πλούσια διακοσμημένα κτίρια, πολυπολιτισμικό πνεύμα και ευρωπαϊκή γοητεία – αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτή την πόλη ξεχωριστή. Η Σουμπότιτσα είναι γνωστή για τη χαλαρή ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό και την ποιότητα των κρασιών της. Φεστιβάλ, εκδηλώσεις, συναυλίες, ζωντανή πολιτιστική ζωή όλο το χρόνο είναι ένας ακόμη λόγος να επισκεφθεί κανείς την πόλη. Μαζί με αυτά η Σουμπότιτσα προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα μέρη για ξεκούραση και αναψυχή, για δραστηριότητες γύρω από τις λίμνες, σε αγροκτήματα με άλογα, αγροικίες, σε δάση και περιοχές κυνηγιού.

Λίμνη Πάλιτς

Η λίμνη Πάλιτς και ο ομώνυμος οικισμός είναι 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Σουμπότιτσα. Εξαιρετικές εγκαταστάσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα: ο Πύργος του Νερού, η Μεγάλη Βεράντα, το Λίντο των Γυναικών και το Μουσικό Περίπτερο, το υπέροχο πάρκο, η γνωστό λίμνη, η ειρήνη και η ησυχία κάνουν το Πάλιτς ιδανικό χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση. Σήμερα το Πάλιτς διαθέτει ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας, ανακαινισμένες πολυτελείς και άνετες βίλες στο λεγόμενο «στυλ Πάλιτς», πολλά καταλύματα και πανσιόν. Εξαιρετικά εστιατόρια και καφέ, χώροι αθλητισμού και ψυχαγωγίας, τρεις οργανωμένες παραλίες, μια θερμική πισίνα, ένας ζωολογικό κήπος, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια, ένα σύνολο πολύπλευρων εκδηλώσεων, δυναμική πολιτιστική ζωή και δυνατότητες ψυχαγωγίας αποτελούν τη συνολική προσφορά του Τουριστικού Κέντρου του Πάλιτς.

Βρσατς

Καθεδρικός των Μαρτύρων στο Βρσατς

Το Βρσατς, μια πόλη 40.000 κατοίκων, είναι μια από τις παλαιότερες και ωραιότερες πόλεις στη Βοϊβοντίνα. Βρίσκεται στο άκρο της Πεδιάδας της Παννονίας, στις πλαγιές του Ορους Βρσατς, μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ρουμανικά σύνορα. Η ιστορία, ο πολιτισμός και η παράδοση του Βρσατς είναι στενά συνδεδεμένα με την κουλτούρα του κρασιού και αυτός είναι ο κύριος λόγος να έρθει κανείς στο «Δρόμο του Κρασιού».

Στο Βρσατς μην παραλείψετε να επισκεφθείτε: το Επισκοπικό Μέγαρο και το Δημαρχείο του 18ου αιώνα, τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Αγ. Γεράρδου» του 1863, την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1785, τον Πύργο του Βρσατς του 14ου αιώνα, το μουσείο κλπ. Πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το περίφημο θέατρο «Στέριγια». Μπορείτε επίσης να αποδράσετε στην πράσινη όαση στο κεντρικό πάρκο, που είναι το παλαιότερο στη Βοϊβοντίνα και χρονολογείται από το 1797. Ιδανικό μέρος για ένα διάλειμμα είναι η πλατεία του Βρσατς, γεμάτη καφετέριες, με σημαντικό μείγμα διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών του 18ου και του 19ου αιώνα.

Το Βρσατς περιβάλλεται από βουνά που φέρνουν δροσερό ​​αέρα. Πάνω από 17.500 στρέμματα αμπελώνων είναι φυτεμένα στις πλαγιές του Ορους Βρσατς. Η εταιρεία «Vršacki Vinogradi» (Αμπελώνες Βρσατς) είναι ανοικτή για την περιήγηση στα πιο ευρύχωρα κελάρια κρασιού της Κεντρικής Ευρώπης. Κοντά από τα χωριά Γκουντούριτσα και Βελίκο Σρέντιστε διατηρούν την παράδοση του κρασιού και πολλά σπίτια έχουν ιδιωτικά οινοποιεία. Η περιήγηση του «Δρόμου του Κρασιού» προσφέρει γευσιγνωσία και επισκέψεις σε οινοποιεία. Για επισκέπτες εραστές της περιπέτειας προσφέρεται πανοραμική πτήση με μια από τις καλύτερες Ακαδημίες Πτήσεων στην Ευρώπη.

Ορεινά θέρετρα

Κοπαονίκ

Το Κοπαονίκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς επίσης και εθνικό πάρκο.

Το Κοπαονίκ, η μεγαλύτερη οροσειρά της κεντρικής Σερβίας, απλώνει την ευρεία κορυφογραμμή του, μήκους 83 χιλιομέτρων, στην κατεύθυνση από την ορεινή περιοχή πάνω από τη Μιτρόβιτσα προς τα βόρειοδυτικά με σειρά κορυφών υψηλότερων των 1600 μ., στο υψηλότερο μέρος του ορεινού όγκου που ονομάζεται Ράβνι Κοπαονίκ (Επίπεδο Κοπαονίκ) με τις κορυφές: Γκόμπελια (1934 μ.), Καρμάν Βούτσακ (1936 μ.), Σούβο Ρούντιστε (1976 μ.) και Πάντσιτσεβ Βρχ (Κορυφή Πάντσιτσεβ) (2017 μ.).

Το βόρειο άκρο του ορεινού όγκου χωρίζεται από τον ορεινό όγκο του βουνού Ζέλινα από τους ποταμούς Γιοσάνιτσκα Ρέκα και Kόζνιτσκα Ρέκα.

Η γεωλογία της περιοχής χρονολογείται πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα παλαιότερα ιζηματογενή πετρώματα εκτέθηκαν στις ισχυρές τεκτονικές κινήσεις και στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, που προκάλεσαν καθοδικές και ανοδικές κινήσεις των μαγματικών βράχων. Για το λόγο αυτό το Κοπαονίκ διακρίνεται για τη γεωλογική του δομή πετρωμάτων ποικίλης αρχής και ηλικίας (γρανίτες, σερπεντίνες, σχιστόλιθοι,μάρμαρα, ανδεσίτες, ασβεστόλιθοι). Οι μετέπειτα διεργασίες διάβρωσης τις επόμενες χιλιετίες δημιούργησαν το σημερινό περίγραμμα του ανάγλυφου του Κοπαονίκ. Το Εθνικό Πάρκο του Κοπαονίκ ιδρύθηκε το 1981. Δάση φυλλοβόλων και αυτοφυών κωνοφόρων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δασοκάλυψης. Το Κοπαονίκ έχει πολλά είδη πουλιών, όπως η πετροπέρδικα, ο γκιώνης, ο αετομάχος και ο κορυδαλλός ο δενδρόβιος. Η διάβρωση του εδάφους είναι μεγάλη απειλή, καθώς υπάρχει πολλή υλοτομία και αποψίλωση των δασών στο πάρκο. Αθλητισμός και αναψυχή αποτελούν βασικούς παράγοντες για τον τουρισμό του Κοπαονίκ. Το Κοπαονίκ είναι κυρίως προορισμός για σκι και χιονοσανίδα. Υπάρχουν διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως το τένις. Άλλα χαρακτηριστικά που προσελκύουν τουρίστες είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο και η ψυχαγωγία. Το Κοπαονίκ έχει πολλές καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Ζλάτιμπορ

Το ορεινό θέρετρο Ζλάτιμπορ

Το Ζλάτιμπορ είναι μια σημαντική τουριστική περιοχή της Σερβίας, με δυνατότητες υγιεινού τουρισμού, σκι και πεζοπορίας. Η κύρια πόλη της περιοχής είναι το Ούζιτσε, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ανήκει στο Δήμο Τσαγέτινα. Η πόλη του Ζλάτιμπορ προέκυψε από μια ομάδα εξοχικών κατοικιών σε ένα πλήρως αναπτυγμένο αστικό χώρο.

Ευρισκόμενο σε υψόμετρο λίγο πάνω από 1.000 μέτρα, το Ζλάτιμπορ είναι υγιεινό θέρετρο, που χαρακτηρίζεται από δροσερό αλπικό κλίμα, καθαρό αέρα, μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έντονη χιονοκάλυψη το χειμώνα. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μοντέρνα ξενοδοχεία, κέντρα διακοπών και εξοχικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πίστες σκι. Τα τελευταία χρόνια το τουριστικό προϊόν του Ζλάτιμπορ συμπληρώνεται με πολύ και διαφοροποιημένο περιεχόμενο. Έχει κατασκευασθεί μεγάλος αριθμός αθλητικών χώρων, ανοικτών και κλειστών πισινών και αναβατήρων και διαδρομών για σκι, η λίμνη, ένα νέο εμπορικό κέντρο, αγορά, στάση λεωφορείου και άλλα. Επίσης, μεγάλος αριθμός νέων ξενοδοχείων, καταφυγίων, ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίων.

Το Ζλάτιμπορ προσφέρει διακοπές και αναψυχή μέσω διάφορων μορφών ψυχαγωγικού, αθλητικού, κυνηγετικού, ιατρικού και συνεδριακό τουρισμού. Περίπου 200.000 επισκέπτες το χρόνο πραγματοποιούν περίπου 1.000.000 διανυκτερεύσεις στο Ζλάτιμπορ.

Ζλάταρ

Μπρουκεντάλιες στο Ζλάταρ

Το Όρος Ζλάταρ βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Λιμ, Μιλέσεβκα και Μπίστριτσα. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Γκόλο Μπρντό (1627 μέτρα). Τα χαρακτηριστικά του είναι ευωδιαστά λιβάδια και καθαρές λίμνες που περιβάλλονται από πεύκα και σημύδες, συνδυασμός μεσογειακού και ορεινού κλίματος, πολλές ηλιόλουστες ημέρες, καθαρός αέρας, ατελείωτες αξιοθέατα.

Λόγω της μορφολογίας, του κλίματος, της πανίδας και της αυθεντικής φύσης του το όρος Ζλάταρ είναι ένα από τους κύριους τουριστικούς προορισμύς. Βρίσκουμε εκεί αθλητισμό και διασκέδαση, αναψυχή, υγεία και ευεξία, το κυνήγι, συνέδρια, εκδρομές, και αγροτουρισμό. Στο Ζλάταρ βρίσκεται το «Ινστιτούτο για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης του αίματος». Το χειμώνα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες μια πίστα μήκους 800 μέτρων με σκι-λιφτ 420 μέτρων, σε απόσταση 200 ​​μέτρων από το ξενοδοχείο «Πανόραμα». Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού για σκι. Όχι μακριά από το βουνό Ζλάταρ, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι του ποταμού Ούβατς, όπου ζουν πολύ αρχαία είδη πουλιών των Βαλκανίων – όπως το όρνιο. Αυτό το φυσικό καταφύγιο, καθώς και το τοπίο του βιότοπου, κρυστάλλινα νερά πλούσια σε ψάρια, ράφτινγκ και φωτοτουρισμός προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Τρεις τεχνητές λίμνες, Ζλάταρσκο, Σγένιτσα και Ραντόινσκο και τα μοναστήρια Μιλέσεβα και Μπάνια, η ξύλινη εκκλησία στη Κουτσάν και το Ραντιγέβιτσι ολοκληρώνουν το τουριστικό προϊόν του βουνού Ζλάταρ.

Δούναβης

Το Φρούριο του Γκόλουμπατς στο Δούναβη

Ο Δούναβης είναι ο δημοφιλέστερος ποταμός στον κόσμο για ποτάμιες κρουαζιέρες και είναι σημαντικό στοιχείο της τουριστικής βιομηχανίας της Σερβίας, με τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της – Βελιγράδι και Νόβι Σαντ – να βρίσκονται στις όχθες του.

Κατά μήκος της 588 χιλιομέτρων πορείας του μέσω της Σερβίας ο Δούναβης περνά μέσα από τις γραφικές πεδιάδες της Βοϊβοντίνα και τα εθνικά πάρκα Φρούσκα Γκόρα και Τζέρνταπ. Εκτός από το φυσικό του πλούτο, υπάρχουν στις όχθες του πολλές τοποθεσίες πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως το Σμεντέρεβο και το Γκόλουμπατς και αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Βιμινάκιουμ και το Λεπένσκι Βιρ.

Θαύματα της φύσης

Πόλη του Διαβόλου

Πόλη του Διαβόλου  (Τζαβόλια Βάρος) είναι ένας ιδιόρρυθμος σχηματισμός βράχων, που βρίσκεται στη νότια Σερβία στο βουνό Ράνταν κοντά στην Κουρσούμλιγια. Διαθέτει 202 εξωτικούς σχηματισμούς που περιγράφονται ως γαιοπυραμίδες ή «πύργοι», όπως τους λένε οι ντόπιοι. Εχουν ύψος 2-15 μέτρα ύψος και 4-6 μέτρα πλάτος στη βάση τους. Αυτοί οι σχηματισμοί δημιουργήθηκαν από την έντονη αποσάθρωση του εδάφους, όπου συνέβαινε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι περισσότεροι από τους πύργους έχουν «καπάκια» ή «κεφαλές» ανδεσίτη, που τους προστατεύει από περαιτέρω διάβρωση.

Από το 1959 το Τζαβόλια Βάρος προστατεύεται από το κράτος και την απόφαση της Σερβικής Κυβέρνησης το 1995 να το ανακηρύξει σημαντικό μνημείο της φύσης, υποκείμενο σε 1ης κατηγορίας προστασία.

Δύο φυσικές πηγές βρίσκονται κάτω από τους σχηματισμούς και έχουν υψηλή συγκέντρωση μετάλλων. Η «Τζαβόλια βοντά» (Νερό του διαβόλου), με εξαιρετικά όξινο νερό (ρΗ 1,5) και υψηλή συγκέντρωση μετάλλων (15 g / l νερού) και η «Τσρβένο βρέλο» (Κόκκινο Πηγάδι).

Έρημος Ντελίμπλατσκα

Έρημος Ντελίμπλατσκα

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ηπειρωτική αμμώδης έκταση. Η χλωρίδα αποτελείται από 1.000 είδη φυτών που ανήκουν στις κοινότητες της άμμου, της στέπας, του δάσους, του έλους και των υδρόφυτων. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένο με δάση ακακίας και πεύκου. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη της άγριας ζωής στο κεντρικό τμήμα της είναι: η παιώνια της στέπας, η βελανιδιά, το ενδημικό έντομο τεντύρια και ο γέρβιλος (μικρό τρωκτικό) της στέπας, ενώ η περιοχή του Δούναβη είναι το σπίτι για να Λαγγόνες και χιλιάδες αποδημητικά πουλιά.

Μια από τα τελευταία ερήμους της Ευρώπης, που εκτείνεται σε πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ντελίμπλατσκα δημιουργήθηκε από τον άνεμο που μετέφερε την άμμο.

Η απουσία επιφανειακών νερών και ο θυελλώδης άνεμος «κοσάβα» που πνέει με ταχύτητες τυφώνα 180 χιλιομέτρων την ώρα συμβάλλουν στην πραγματική αίσθηση της ερήμου. Λόγω ποικιλίας  σε χλωρίδα και πανίδα της αυτή η περιοχή ανακηρύχθηκε το ειδικό καταφύγιο της φύσης. Οι αμμοθίνες της περιβάλλονται από γόνιμους λόφους κίτρινης ασβεστώδους αργίλου με πολλά είδη φυτών και ζώων. Αυτό είναι πραγματικός παράδεισος για τους εξερευνητές της φύσης που αναζητούν μια περιπέτεια στο πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα.

Day 1
Ημέρα 1η: Αθήνα - Βελιγράδι

Πτήση για το Βελιγράδι. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Ελεύθερο απόγευμα για μία πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Μετά το δείπνο σας προτείνουμε μία βόλτα στην Skadarljia (μποέμ γειτονιά της πόλης με bars, clubs και τσιγγάνικα βιολιά). Διαν/ση

Day 2
Ημέρα 2η: Βελιγράδι | ξενάγηση)

Γνωριμία με το πανέμορφο Βελιγράδι ή αλλιώς την Λευκή πόλη των Βαλκανίων.

Ξεκινάμε με το Οθωμανικό φρούριο Kalemegdan το οποίο δεσπόζει πάνω από την συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα. Θα θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά και θα συνεχίσουμε στον πεζόδρομο ΚνεζΜιχαϊλοβα που θα μας οδηγήσει στην πλατεία Δημοκρατίας όπου δεσπόζει το άγαλμα του ΚνεζΜιχαϊλο. Η Λυρική Σκηνή, το Δημαρχείο, το Κοινοβούλιο, τα παλιά Ανάκτορα και το μνημειακό κέντρο του Τίτο, είναι μερικά από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Θα συνεχίσουμε με τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στον κόσμο. Προαιρετική κρουαζιέρα στους ποταμούς Σάββα και Δούναβη. Απόγευμα ελεύθερο. Διαν/ση

Day 3
Ημέρα 3η: Πάρκο Φρούσκα Γκόρα «Άγιο Όρος» Σερβίας - ΝόβιΣαντ - SremskiKarlovci

Επίσκεψη σε ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα των Βαλκανίων, την Φρούσκα Γκόρα, όπου βρίσκονται τα Ορθόδοξα μοναστήρια του Σερβικού «Αγίου Όρους» και αποτελούν μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο UNESCO).

Ακολουθεί το κουκλίστικο SremskiKarlovci, μπαρόκ πόλη με ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία.

Επόμενος μας σταθμός το Νόβισαντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα (βόρεια επαρχία της Σερβίας).

Θα ξεναγηθούμε στην πόλη και θα δούμε τον Καθεδρικό ναό, την πλατεία Slobodan, το Δημαρχείο κ.α .

Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Δείπνο και όσοι επιθυμούν θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σάββα .
Διαν/ση

Day 4
Ημέρα 4η: Βελιγράδι (ελεύθερη μέρα) - Προαιρετική εκδρομή Τόπολα-Λόφος Όπλενακ-Κραγκούγεβατς

Ημέρα ελεύθερη στην ολοζώντανη αυτήν πόλη για να περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, με τα παραδοσιακά καφέ και μπαράκια, όπου συχνάζουν καλλιτέχνες και μποέμ της
Σερβικής κουλτούρας.

Προαιρετική εκδρομή στην πόλη Τόπολα με τον λόφο Όπλενακ, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τα περίφημα ψηφιδωτά, το σπίτι της Βασιλικής οικογένειας και το μαυσωλείο της δυναστείας Καρατζόρτζεβιτς που κτίστηκε από τον Βασιλιά Πέτρο.

Τελευταίος σταθμός η πόλη Κραγκούγεβατς στην καρδιά της Σερβίας όπου μεταξύ άλλων θα δούμε το εργοστάσιο της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας Zastava , το μνημείο για τα 6.000 θύματα από την Ναζιστική Γερμανία και το ιστορικό κέντρο.

Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Διαν/ση

Day 5
Ημέρα 5η : Βελιγράδι - Αθήνα

Πρωινό ελεύθερο για μία τελευταία βόλτα στον πεζόδρομο της ΚνεζΜιχαίλοβα για καφέ και αναμνηστικά δώρα.

Ακολουθεί μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

• Οι τιμές των παιδιών, ισχύουν όταν αυτά αποτελούν 3ο ή 4ο άτομο.
• Τετράκλινα δωμάτια δύο χώρων, διατίθενται μόνο στο ξενοδοχείο JUMPINN 4*, με πληρωτέα και τα 2 παιδιά

Παιδικό 0-2 ετών=50€

EARLY BOOKING τιμές για κρατήσεις που θα επιβεβαιωθούν έως 30/9 !!!!

ΠΑΡΟΧΕΣ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 •  Αεροπορικά εισιτήρια με την AIR SERBIA
 • JU513, 16.20-17.00
 • JU512, 13.15-15.45 Εκδρομές-ξεναγήσεις , σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • 04 διανυκτερεύσεις σε ένα από τα παραπάνω ξενοδοχεία 4*
 • ROYAL INN https://royalinn.rs/
 • JUMP INN https://www.jumpinnhotelbelgrade.com/
 • Πρωινό καθημερινά σε μπουφέ
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης και ταξιδιωτική ασφάλεια
 • Αρχηγός/συνοδός
 • Ό,τι δεν αναφέρεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό.
 • Η εκδρομή της 4ης ημέρας του προγράμματος (50 ευρώ ανά άτομο).
 • Η κρουαζιέρα στους ποταμούς Σάββα και Δούναβη (15 ευρώ ανά άτομο).
 • Φόροι αεροδρομίων, επίναυλος καυσίμων, φόρος διαμονής (155 ευρώ ανά άτομο).
 • Είσοδοι σε μουσεία , μνημεία , αξιοθέατα

Ημερομηνίες Αναχώρησης

Ημερομηνίες ταξιδιών Διαθεσιμότητα Τιμή Απομένουν διαθέσιμα
27/10/2022 - 31/10/2022 Εγγυημένο €429
Εξαντλημένα

AIR SERBIA
JU513, 16.20-17.00
JU512, 13.15-15.45

• Οι εκδρομές και οι επισκέψεις οι οποίες αναφέρονται στο πρόγραμμα ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με διαφορετική σειρά χωρίς να παραλειφθεί καμμία.
• Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των αναφερομένων ξενοδοχείων λόγω ανωτέρας βίας, η διαμονή σας θα γίνεται σε ξενοδοχεία ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας.
• Το ενημερωτικό του ταξιδιού θα σας δοθεί ή θα σας σταλεί τρείς ημέρες πριν την αναχώρηση σας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τηλέφωνο αρχηγού, τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης, ωράρια κλπ.

5ήμερο Σερβία - Βελιγράδι

ΦρούσκαΓκόρα – «Άγιο Όρος» Σερβίας – Νόβισαντ – SremskiKarlovci

1η μέρα 27/10 : Αθήνα – Βελιγράδι

2η μέρα 28/10 : Βελιγράδι (ξενάγηση)

3η μέρα 29/10 : Πάρκο ΦρούσκαΓκόρα- «Άγιο Όρος» Σερβίας – ΝόβιΣαντ – SremskiKarlovci

4η μέρα 30/10 : Βελιγράδι(ελεύθερη μέρα) Προαιρετική εκδρομή Τόπολα-Λόφος Όπλενακ-Κραγκούγεβατς

5η μέρα 31/10 : Βελιγράδι – Αθήνα

Στείλτε μας το ερώτημά σας

Σερβία – Βελιγράδι | 28η Οκτωβρίου
Από €399
ανά δίκλινο δωμάτιο
Από €798
ανά 2 άτομα σε δίκλινο
Από €479
ανά 1 άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο
Από €1.113
ανά οικογένεια με 2 ενήλικες και ένα παιδί (2-11 ετών)