ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ

5ήμερο Πράγα – Κάρλοβυ Βάρυ | Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

5 Days

     

Πράγα η «Χρυσή Πόλη των 100 πύργων»

————————————————————————————————————————————–

Ένα απο τα κορυφαία αξιοθέατα που προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών της είναι το αστρονομικό ρολόι.

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είναι πιθανώς το τρίτο της Ευρώπης σε χρονολογική σειρά, μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου. Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού στη βάση του γοτθικού πύργου του Δημαρχείου της Πράγας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410 επί βασιλείας Βενσεσλάου (Βάτσλαβ) Δ’ (1378-1419) από τον ονομαστό ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν (Mikulas Kadan). Φαίνεται όμως ότι ο Νικόλαος βασίστηκε στις συμβουλές και αστρονομικές γνώσεις του Γιαν Όντρεγιοφ, του επονομαζόμενου Σίντελ. Ο Όντρεγιοφ ήταν καθηγητής των μαθηματικών και της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της πόλης. Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάσθηκε η πρώτη και βασική αστρονομική «ωρολογοπλάκα» με τον μηχανισμό της, ενώ 80 χρόνια αργότερα, το 1490, προστέθηκε και η ημερολογιακή περιστρεφόμενη πλάκα. Η όλη κατασκευή ολοκληρώθηκε τότε από τον ονομαστό αρχιτεχνίτη ωρολογοποιό Γιαν Χάνους του  Ρόδου  (Jan  Hanus  Ruze)  και  τον  βοηθό  του,  τον  Γιάκουμπ  Τσεχ.  Λέγεται  μάλιστα  ότι προκειμένου να μην επαναλάβει ο Χάνους σε κάποια άλλη πόλη αυτό το αριστούργημά του, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν!

Από το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα είχε ήδη διακοσμηθεί η πρόσοψη της όλης κατασκευής στη βάση του γοτθικού πύργου με ανάγλυφες παραστάσεις, που έλαβαν την τελική τους μορφή στις αρχές του 16ου αι. με γλυπτά από το εργαστήριο του γνωστού γλύπτη της εποχής Πέτερ Πάρλερ (Peter Parlez ή Petr Parléř).

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, γνωστό από τότε μέχρι σήμερα στους Τσέχους ως Orloj (Ορλόι) από παράφραση της ελληνικής λέξης ωρολόγιον, απετέλεσε από τότε κόσμημα  και σύμβολο  της  ιστορικής  πρωτεύουσας  της  Βοημίας,  της  Τσεχοσλοβακίας  και  σήμερα  της Τσεχίας. Το Ρολόι ανακαινίσθηκε κατά τη χρονική περίοδο από το 1552 μέχρι το 1560 από τον Γιαν Τάμπορσκι, ο οποίος τελειοποίησε και τον μηχανισμό του ρολογιού. Στις αρχές του 19ου αι. και ειδικότερα από το 1838 μέχρι το 1845, το παλαιό Δημαρχείο ανακατασκευάστηκε. Κάποια γλυπτά προστέθηκαν, κάποια αφαιρέθηκαν και άλλα μεταφέρθηκαν σε διαφορετική θέση, όπως για παράδειγμα ο Χάροντας (με τη μορφή του σκελετού), ο οποίος τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά του ρολογιού και έκτοτε παραμένει σε αυτή τη θέση.

Η διακόσμηση του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1865 με το ζωγραφιστό «ημερολόγιο» σε έναν κυκλικό δίσκο κάτω από το ρολόι, έργο του γνωστού Τσέχου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μάνες (Josef Manes). Η ιδιόμορφη αυτή απεικόνιση, κάτω ακριβώς από τις πλάκες του κυρίως ρολογιού, αντικατέστησε το παλαιότερο περιστρεφόμενο ημερολόγιο. Στον κυκλικό αυτό δίσκο απεικονίζονται: 1) Στον εξωτερικό κυκλικό δακτύλιο οι 365 ημέρες του έτους, με τις αντίστοιχες εορτές  των  αγίων.  2)  Στον  αμέσως  επόμενο  δακτύλιο,  οι  εικόνες  του  Μάνες  γύρω  από  την αγροτική  ζωή  της  Βοημίας  μετατράπηκαν  σε  12  κυκλικές  απεικονίσεις  που  συμβολίζουν  σε αλληγορική  μορφή  τούς  ισάριθμους  μήνες  του  έτους.  3)  Στον  επόμενο  εσωτερικό  δακτύλιο δώδεκα μικρότερες σε μέγεθος κυκλικές παραστάσεις των ζωδιακών συμβόλων. 4) Τέλος, στον εσώτατο μικρό κεντρικό δίσκο απεικονίζεται η σχηματική παράσταση του Κάστρου της Πράγας, που  αποτελεί  τον  θυρεό  της.  Στο  μουσείο  της  Πράγας  φυλάσσονται  τα  αυθεντικά  έργα  του Μάνες.

Παράλληλα,  κατά  την  περίοδο  αυτή  πραγματοποιήθηκε  ουσιαστική  συντήρηση  της  όλης κατασκευής, ενώ επιπλέον τοποθετήθηκαν τα ξύλινα γλυπτά αγαλματίδια των 12 Αποστόλων, που σε κάθε ακέραια ώρα από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. εμφανίζονται με τον αντίστοιχο χτύπο των ωρών από δύο μικρά παράθυρα πάνω από το κυρίως Αστρονομικό Ρολόι.

Από τότε βέβαια έγιναν και άλλες ελάσσονος σημασίας βελτιώσεις, προσθήκες και συντηρήσεις. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι το σημερινό ρολόι είναι ένα ακριβές νεώτερο αντίγραφο. Πραγματικά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα κατά την Εξέγερση της Πράγας το 1945,  ο  γερμανικός  στρατός  βομβάρδισε  το  Δημαρχείο  της  Παλαιάς  Πόλης  και  από  την πυρκαγιά που ακολούθησε, το όλο συγκρότημα και μαζί το Αστρονομικό Ρολόι, καταστράφηκαν ολοσχερώς.  Οι  Τσέχοι  επανέφεραν  στην  αρχική  του  μορφή  τόσο  τον  πύργο  του  παλαιού Δημαρχείου όσο και το Αστρονομικό Ρολόι, που από τότε συντηρείται ανελλιπώς στον νότιο τοίχο του Δημαρχείου στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική ατραξιόν.

         

Σε αυτό το ταξίδι θα έχετε την ευκαιρία να:

• Ζήσετε μια μέρα στο Κάρλοβυ Βάρυ
• Να κάνετε βόλτες στις όχθες του ποταμού Μολδάβα
• Να επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου
• Να θαυμάσετε από κοντά ένα μοναδικό μείγμα γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής
• Να δείτε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου
• Να παρακολουθήσετε το μοναδικό Μαύρο Θέατρο
• Να διασκεδάσετε στα απίστευτα jazz club της πόλης!!

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα.  Άφιξη στην ‘‘χρυσή πόλη των 100 πύργων’’ και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας, επιβίβαση στο λεωφορείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει με το  ‘‘Μικρό μέρος’’ (Μάλα Στράνα) μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες στην Πράγα.

Στην συνέχεια θα περπατήσουμε από την γραφική Γοτθική γέφυρα του Καρόλου μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια της ‘‘Βασιλικής οδού’’ ως την πλατεία της παλιάς πόλης, με το  Δημαρχείο και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι και την ‘‘παρέλαση των Αποστόλων’’ καθώς και στην πλατεία του ιστορικού κέντρου της Πράγας.

Μετά την ξενάγηση θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας.

Το βράδυ διασκεδάστε σε τυπικές Τσέχικες μπυραρίες με τοπικές σπεσιαλιτέ και μπύρα παραγωγής τους ή στα φημισμένα τζαζ κλαμπ της Πράγας.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει  με το μοναστήρι του Στράχοβ και το Λορέττο, δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Πράγας. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε στη μαγευτική καστρούπολη, που απλώνεται πάνω στο λόφο της Μάλα Στράνα και καταλήγουμε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου και το παρεκκλήσι του Αγίου Βάτσλαβ, προστάτη της χώρας, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τα παλάτια που διέμεναν οι Δούκες και οι Βασιλιάδες της Βοημίας, το πύργο του Ντάλιμπορ  και το «Χρυσό σοκάκι» που τον 16ο και 17ο αιώνα αποτελούσε έδρα των αλχημιστών. Το δρομάκι αποτελείται από μικρά πολύχρωμα σπιτάκια ,τα οποία ξαναζωγραφίστηκαν με φωτεινά χρώματα στη δεκαετία του 1950. Πολλά από τα σπίτια είναι τώρα καταστήματα με σουβενίρ και υπάρχει ένα μουσείο μεσαιωνικού οπλοστασίου μέσα στην πρώην οχύρωση του 14ου αιώνα. Ο αριθμός 22 ανήκε στην αδελφή του συγγραφέα Φρανς Κάφκα, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτό το σπίτι για να γράψει τα κείμενά του για περίπου δύο χρόνια.

Στην συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στην πόλη. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση  «Μαύρου Θεάτρου», όπερα κ.α. Άλλωστε βρίσκεστε στην πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα του Μαύρου Θεάτρου!

Μπουφέ πρωινό και αναχωρούμε οδικώς για την πανέμορφη λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ (110 χλμ.), πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο για τα ιαματικά λουτρά και τις πηγές της. Τον 14ο αιώνα ονομάστηκε «Βασιλική Πόλη» από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο και έκτοτε καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Στην ξενάγησή μας , θα εντυπωσιαστούμε από το πράσινο, τα γάργαρα νερά και τα υπέροχα κτίρια αναγεννησιακού στυλ. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη ρώσικη εκκλησία με τους χρυσούς τρούλους και το υπέροχο ξενοδοχείο Πουπ του 17ου αιώνα όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας.

Για τους λάτρεις των αγορών , στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε υπέροχα κρύσταλλα , θαυμάσιες πορσελάνες , λινά στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Χρόνος ελεύθερος και αργότερα αναχώρηση για την Πράγα. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση Μαύρου Θεάτρου, που στηρίζεται στην παντομίμα και τον εκπληκτικό συντονισμό των ηθοποιών του, που θα δείτε μόνο στην Πράγα. Εναλλακτικά, μπορείτε να διασκεδάσετε σε κάποιο από τα πολλά τζαζ κλαμπ ή μπυραρίες της πόλης. Διανυκτέρευση .

Πρόγευμα και η σημερινή ημέρα είναι ελεύθερη στη διάθεση σας.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΡΕΣΔΗ  

Ολοήμερη εκδρομή στην πρωτεύουσα της Σαξονίας τη Δρέσδη που δικαίως την αποκαλούν “Φλωρεντία του Βορρά” , χτισμένη πάνω στην μαγευτική κοιλάδα του ποταμού Έλβα, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Πράγα.

Διανυκτέρευση .

Μπουφέ πρόγευμα και ελεύθερος χρόνος στη διάθεσή σας για τις τελευταίες σας βόλτες και αγορές στην Πράγα.

Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΧΕΣ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 •  Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα –Πράγα - Αθήνα με πτήσεις Aegean Airlines
 •  1 χειραποσκευή έως 8 κιλά ανά επιβάτη και μία αποσκευή 23 κιλών ανά 2 επιβάτες
 •  Μεταφορές από και προς τα αεροδρόμια
 •  4 διανυκτερεύσεις στην Πράγα σε ξενοδοχείο 4*,4*sup,5* με πρωινό.  Ξενάγηση στην παλαιά πόλη της Πράγας.
 •  Ξενάγηση στο Κάστρο της Πράγας.
 •  Ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ.
 •  Ελληνόφωνος συνοδός – Ξεναγός.
 •  Ταξιδιωτική ασφάλεια με επιπλέον παροχές.
 •  Ενημερωτικά έντυπα.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 •  Φόροι αεροδρομίων (180 €).
 •  Είσοδοι μουσείων, ανακτόρων και στα διάφορα αξιοθέατα.
 •  Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο και ό,τι ρητά δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα.

ATH 13:50 – PRG  15:25

PRG 16:15 – ATH  19:45

Διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας απαραίτητα

 • Οι τιμές είναι κατ’ άτομο σε ευρώ
 • Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των ανωτέρων ξενοδοχείων, η διαμονή θα γίνεται σε ξενοδοχεία ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας.
 • Το πρόγραμμα ενδέχεται να εκτελεστεί με διαφορετική σειρά χωρίς παραλήψεις εάν κριθεί απαραίτητο για την καλύτερη διεξαγωγή του.
 • Τελικό πρόγραμμα με το ενημερωτικό σας.

You can send your enquiry via the form below.

5ήμερο Πράγα – Κάρλοβυ Βάρυ | Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
From €555
/ δίκλινο δωμάτιο
From €1.110
/ 2 άτομα σε δίκλινο
From €695
/ 1 άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο
From €1.585
/ οικογένεια με 2 ενήλικες και ένα παιδί (2-11 ετών)