ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ

Πανόραμα Βόρειας-Ανατολικής-Νότιας-Αιθιοπίας

18 Days

Πανόραμα Βόρειας  Αανατολικής & Νότιας  Αιθιοπίας

Φυλές του ΟΜΟ,

ΝτίρεΝτάουαΧαράρ

18 ημέρες / 16 νύχτες

04 – 21 Ιανουαρίου 2025

Overview

Ένα μεστό και πλούσιο οδοιπορικό που περιλαμβάνει τα ΑΠΑΝΤΑ αυτής της υπέροχης χώρας! Ένα ταξίδι που ξεκινάει από τη γιορταστική Λαλιμπέλα, εκεί που ο εορτασμός των Χριστουγέννων μάς φέρνει πίσω στα χρόνια του Ιησού. Κι από ‘κει ακολουθεί το Γκοντάρ με τα μεσαιωνικά κάστρα του βασιλιά Βασιλίδα και η Λίμνη Τάνα με τα υπέροχα μοναστήρια της. Πώς θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε την «ελληνική» ΝτίρεΝτάουα -όπου ακόμα υπάρχει το ελληνικό σχολείο- αλλά κα το ισλαμικό Χαράρ με τα στενά δρομάκια και το σπίτι του Ρεμπώ. Το υπέροχο όμως αξιοθέατο της χώρας είναι οι φυλές της στην κοιλάδα του Όμο. Μια περιοχή που η αρχέγονη Αφρική βρίσκει πραγματικά το νόημά της. Το ταξίδι μας κλείνει με τη γιορτή των Θεοφανίων στην μεγάλη θρησκευτική Πομπή της Αντίς Αμπέμπα, όπου η κάθε ενορία λιτανεύει την «Κιβωτό της Διαθήκης», την ιερή παρακαταθήκη των Χριστιανών της Αιθιοπίας. Αυτό το ταξίδι μην το χάσετε. Αξίζει όσο κανένα άλλο στην Αφρική!

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο αργά το βράδυ στις 03/01. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πτήση για την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα και ανταπόκριση με εσωτερική πτήση για την Λαλιμπέλα όπου θα φτάσουμε νωρίς το μεσημέρι. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για παραλαβή δωματίων και ξεκούραση.Το απόγευμα θα απολαύσουμε μια βόλτα στην πόλη που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκηνικό από ταινία του Τζεφιρέλι! Χιλιάδες πιστοί ντυμένοι με τους παραδοσιακούς λευκούς χιτώνες έχουν φτάσει εδώ από όλα τα μέρη της χώρας.

Μετά το πρωινό ακολουθεί ολοήμερη ξενάγηση στις μονολιθικές εκκλησίες της πόληςμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το απαράμιλλο ύφος. Λαξεμένες σε συμπαγείς βράχους με ξεχωριστή αγιογραφία και διάκοσμο αποτελούν τον κύριο Προσκυνηματικό χώροτων Αιθιόπων που ταξιδεύουν από τα πέρατα της επικράτειας για να τις θαυμάσουν. Μια μέρα τόσο συγκλονιστική όσο και οι ίδιοι οι ναοί που κρύβουν μέσα τους μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Το απόγευμα, επιστροφή στοξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Σαράντα περίπου χιλιόμετρα έξω από τη Λαλιμπέλα βρίσκεται η εκκλησία Yemrehene Christos. Εκατό περίπου χρόνια παλαιότερη από τις εκκλησίες της Λαλιμπέλας που έχτισε ο Βασιλιάς Λαλιμπέλας τον 12ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα της χώρας. Λέγεται μάλιστα πως κάποια εποχή οι πιστοί πήγαιναν μέχρι εκεί πεζοί για να αφήσουν την τελευταία τους πνοή! Εμείς θα απολαύσουμε το υπέροχο τοπίο της διαδρομής, θα πεζοπορήσουμε για 15 λεπτά και θα φτάσουμε στο σπήλαιο μέσα στο οποίο φιλοξενείται ο Ναός. Μετά το προσκύνημα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Λαλιμπέλα και χρόνος για ξεκούραση. Αργά το βράδυ θα ακολουθήσουμε το πλήθος των πιστών σε κάποια από τις εκκλησίες της πόλης για τη νυχτερινή, κατανυκτική λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων! Μια εμπειρία μοναδική!

Νωρίς το πρωί θα παρακολουθήσουμε την εορταστική ακολουθία των Χριστουγέννων. Χιλιάδες πιστοί, ιερείς με χρωματιστά άμφια και τελετουργικές «ομπρέλες» κατακλύζουν τις εκκλησίες για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Αν δεν το ζήσει κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Γυναίκες να κροταλίζουν τη γλώσσα τους σε μια ρυθμική αλαλαγή μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης σε όλη την οικουμένη!

Έχοντας στο μυαλό μας εικόνες που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να ζήσει στη ζωή του (κυριολεκτούμε!) ξεκινάμε για το Γκοντάρ. Διασχίζοντας την ενδοχώρα, η οδική μας διαδρομή θα μας φέρει στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της χώρας. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Το Γκοντάρ είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα της χώρας. Στη σημερινή μας ξενάγηση θα απολαύσουμε το καλοδιατηρημένο κάστρο του Φασιλίδα με τις αίθουσες υποδοχής και τη βιβλιοθήκη, θα δούμε τα περίφημα λουτρά του Φασιλίδα και φυσικά δε θα παραλείψουμε την επίσκεψη στην εκκλησία ΝτεμπρέΜπεχράνΣελασιέ με τον εκπληκτικό διάκοσμο και την οροφή στην οποία αναπαρίστανται εκατοντάδες πρόσωπα αγγέλων με διαφορετική έκφραση.

Μετά το πρωινό αναχώρηση οδικώς για το καταπράσινο ΜπαχάρΝταρ, χτισμένο στις όχθες της λίμνης Τάνα. Η απογευματινή μας βαρκάδα στη λίμνη των 6.000 τ.χλμ. θα μας φέρει στα μοναστήρια της λίμνης. Μέσα σε ένα τοπίο πυκνής βλάστησης εξαιρετικές εκκλησίες/μοναστήρια αποτέλεσαν και αποτελούν καταφύγιο για τους πιστούς Αιθίοπες!Χτισμένα σε σχήμα ροτόντας κρύβουν υπέροχους εκκλησιαστικούς θησαυρούς και …ιστορίες. Στην επιστροφή μας έχετε το νου σας αν είμαστετυχεροί ίσως δούμε και κάποιον από τους ιπποπόταμους που ζουν στη λίμνη!

Νωρίς το πρωί θα επισκεφθούμε τους καταρράκτες Τισσισάτ, στον ρου του Μπλε Νείλου. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αντίς Αμπέμπα. Με την άφιξή μας θα επισκεφθούμε το Εθνικό Μουσείο με τα προϊστορικά ευρήματα και φυσικά τον σκελετό της περίφημης «Λούσυ». Στη συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την για την ΝτιρέΝτάουα. Έδρα του ελληνισμού της Αιθιοπίας πριν από μερικές δεκαετίες, η πόλη σήμερα φιλοξενεί ελάχιστους Έλληνες που όμως η παρουσία τους είναι έντονα αισθητή. Εμείς θα επισκεφθούμε την ελληνική εκκλησία (αν είναι ανοικτή), θα περάσουμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό που συνδέει την πόλη με το Τζιμπουτί και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την ισλαμική πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, το Χαράρ.

Χαράρ, μια μουσουλμανική πόλη προστατευμένη από την UNESCO, μέσα σε μια χριστιανική χώρα! Στενά δαιδαλώδη σοκάκια, μυρωδιές από μπαχάρια και υπέροχα βλέμματα. Το Χαράρ είναι μαγικό!

Άνθρωποι, εμπορεύματα και κρυμμένα μυστικά σαν και αυτά που ο Αρθούρος Ρεμπώ προσπάθησε να υπαινιχθεί στα ποιήματά του. Το σπίτι του, για όσο έζησε εδώ αποτελεί αξιοθέατο της σημερινής ξενάγησης και το καλύτερο σημείο για να απαγγείλουμε «το μεθυσμένο καράβι» μήπως και σ ’αυτό το περιβάλλον το προσεγγίσουμε μέσα από μια άλλη οπτική. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα ένα μοναδικό θέαμα: στις παρυφές της πόλης οι κάτοικοι ταΐζουν τις ύαινες με… τα χέρια!

Με πρωινή πτήση επιστρέφουμε από το αεροδρόμιο της ΝτίρεΝτάουα στην Αντίς Αμπέμπα. Φτάνοντας θα επισκεφθούμε το μουσείο/σπίτι του Μεναλίκ, ιδρυτή της πόλης καθώς και τις δύο εκκλησιές στον λόφο Εντότο. Η θέα της πρωτεύουσας από εκεί ψηλά κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Κατεβαίνοντας θα σταθούμε στην εκκλησία της Αγ. Τριάδος και αν είναι ανοιχτή θα την επισκεφθούμε. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Σήμερα ξεκινάμε για το νότιο τμήμα της χώρας. Η κοιλάδα του ποταμού Όμο αποτελεί στην κυριολεξία ένα καλειδοσκόπιο Νειλωτικών φυλών που ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία. Τα ελάχιστα γεωργικά προϊόντα πωλούνται ακόμα στις τοπικές αγορές με το σύστημα της ανταλλαγής προϊόντων, ενώ άνδρες και γυναίκες αποτυπώνουν στο σώμα τους με ουλές, τατουάζ και περίεργα «στολίδια» την ιστορία της φυλής και της οικογένειάς τους. Εσείς από σήμερα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε τις φωτογραφικές σας μηχανές και να ετοιμαστείτε κυριολεκτικά για ένα ταξίδι στο χρόνο!

Το ταξίδι στη Νότια Αιθιοπία είναι πραγματικά συγκλονιστικό καθώς οι σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη σε αγορές και μικρά χωριά μάς μεταφέρουν στην κυριολεξία αιώνες πριν. Η διαδρομή μας σήμερα είναι δυτικά προς την περιοχή της Τζίνκα στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Μάνγκο. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε τα χωριά των Άρι και Μπάνα.

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε για το Εθνικό Πάρκο Μάγκο. Στην περιοχή αυτή ζουν οι νομαδικές φυλές των Μούρσι. Πρόκειται σίγουρα για μία μοναδική εμπειρία. Τα μέλη της φυλής στολίζουν τα χείλη και τους λοβούς των αφτιών τους με στρογγυλούς πήλινους δίσκους! Η παραμόρφωση είναι δείγμα υπέρτατης ομορφιάς και γενναιότητας. Αγέρωχοι και υπερόπτες ξεπροβάλλουν φιλάρεσκα από τα ορεινά χωριά τους και εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους. Εμείς θα τους προσεγγίσουμε και θα προσπαθήσουμε να μοιραστούμε μαζί τους στιγμές που σίγουρα θα μας γυρίσουν πίσω σε ό,τι πιο αρχέγονο κρύβει η ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Τούρμι. Καθοδόν θα επισκεφθούμε τα χωριά των Τσεμάι καθώς και την τοπική αγορά. Τέλος, θα καταλήξουμε στο Τούρμι, την περιοχή των Χάμερ για διανυκτέρευση. Η ώρα του δειλινού θα μας βρει παρέα με τους πανέμορφους Χάμερ. Οι γυναίκες της φυλής ντυμένες με δέρματα ζωών, διακοσμημένες με τατουάζ και έχοντας μία περίτεχνη κόμμωση από… λάσπη θα μας υποδεχτούν και θα μας καλωσορίσουν στην περιοχή τους.

Μέρα αφιερωμένη στην γνωριμία μας με τις φυλές Κάρο, Ερμπορέ, Κόνσο και Ντορτζ που ζουν στην περιοχή της Τσέντσα και ασχολούνται με την «κλωστοϋφαντουργία». Το απόγευμα άφιξη στο ΆρμπαΜιντς.

Μακριά αλλά όμορφη και η σημερινή μας διαδρομή καθοδόν προς την πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα που εξελίσσεται σε μία Αφρικανική Μητρόπολη. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις της παραμονής των Θεοφανίων.

Ολόκληρη η μέρα είναι αφιερωμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας για τα Θεοφάνια, οι οποίες ξεκινούν νωρίς το πρωί με τη Λειτουργία των Θεοφανίων με τον αγιασμό των υδάτων και με την εντυπωσιακή περιφορά της Ιερής Κιβωτού της Διαθήκης από κάθε ενορία της πόλης. Χορωδίες από παιδιά και μεγάλους με κρόταλα και σείστρα συνοδεύουν τους ιερείς που χοροστατούν στη σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις περιφορές, θα απολαύσουμε την πανδαισία χρωμάτων και ύμνων και θα γιορτάσουμε με περισσή κατάνυξη τον ερχομό του Μεσσία!

Το πρωί θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με την αγορά του Μαρκάτο ίσως τη μεγαλύτερη και πιο πολύχρωμη αγορά της Αφρικής, στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Πάρκο της Ενότητας που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2019 και φιλοξενεί την άγρια πανίδα της Αιθιοπίας μεταξύ των οποίων και τον λευκό ρινόκερο. Το βράδυ θα αποχαιρετήσουμε την Αιθιοπία με παραδοσιακό γεύμα, χορούς και τραγούδια.  Αργά το βράδυ μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Ελλάδα.

Νωρίς το πρωί άφιξη στην Αθήνα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): EthiopianAirlines
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 5*στην Αντίς Αμπέμπα και τα καλύτερα διαθέσιμα στις υπόλοιπες πόλεις (4*, 3*)
 • Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
 • Εισόδους σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη και ειδικές άδειες για τις Φυλές του Νότου
 • Αχθοφορικά (όπου υπάρχουν αχθοφόροι)
 • Φιλοδωρήματα
 • Έξοδα βίζας
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
 • Τοπικό έμπειρο ξεναγό για όλο το ταξίδι
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες
 • Εμπειρότατο αρχηγό/συνοδό σε όλο το ταξίδι

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
 • Η Αιθιοπία είναι μία χώρα συγκλονιστική! Το συγκεκριμένο ταξίδι και ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που διοργανώνεται για να συμπεριλάβει τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια των Αιθιόπων αποτελεί την κορωνίδα των ΤΑΞΙΔΙΩΝ. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Αιθιοπία είναι μία χώρα με ελάχιστη τουριστική υποδομή. Τα καταλύματα είναι απλά χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις ενώ και το φαγητό είναι επαρκές αλλά χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία. Σε ό,τι αφορά το ταξίδι στο νότο, ο σχεδιασμός του έγινε έτσι ώστε να επισκεφθείτε όσες περισσότερες φυλές γίνεται. Οι συνθήκες όμως απαιτούν ΥΨΗΛΗ ταξιδιωτική συνείδηση μια που υπάρχουν πολύωρες διαδρομές σε χωματόδρομους και σαβάνες καθώς και εντελώς υποτυπώδη καταλύματα. Ο τοπικός ξεναγός καθώς και ο Αρχηγός της Αποστολής από Ελλάδα είναι εμπειρότατοι και θα κάνουν ό,τι μπορούν για ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ.
 • Συνιστούμε εμβόλιο Κίτρινου Πυρετού και χάπια για τη Μαλάρια.
 • Απαραίτητο το διαβατήριό σας με 6μηνη ισχύ και τέσσερις (4) έγχρωμες φωτογραφίες τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιού.
 • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

You can send your enquiry via the form below.

Πανόραμα Βόρειας-Ανατολικής-Νότιας-Αιθιοπίας
From €4.290
/ δίκλινο δωμάτιο
From €9.570
/ 2 άτομα σε δίκλινο
From €6.150
/ 1 άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο