Η μεγάλη Ανταρκτική των εξερευνητών !!!
Ν. Γεωργία, Ορκάδες, Φώκλαντ …
Σ’ αυτό το ταξίδι δεν είστε θεατές του μεγαλείου της φύσης.
Γίνεστε μέρος αυτής της φύσης!
Έχετε φανταστεί πως είναι να αποκαλυφθεί ξαφνικά μπροστά σας μια κοιλάδα με 500.000 βασιλικούς πιγκουίνους; Να έρχονται τα μωρά των θαλάσσιων ελεφάντων – που ζυγίζουν ήδη 200 κιλά – και να πέφτουν στην… αγκαλιά σας γιατί τους λείπει η μαμά τους;
Πέρασαν πάνω από 15 χρόνια αφ’ ότου οργανώσαμε αυτό το ταξίδι απ’ την Ελλάδα και οι αναμνήσεις είναι τόσο έντονες ακόμη που νομίζουμε ότι ήταν χτες. Δεν χρειάζεται να ξέρετε από πριν για την ανθρώπινη εποποιία των Μεγάλων Εξερευνητών που αγωνίστηκαν για την διείσδυση στην Λευκή Ήπειρο. Όταν θα βρεθείτε μπροστά τον τάφο το Σάκλετον στο Γκρύτβικεν θα νιώσετε και σεις σαν μέλος της ομάδας του που επιβίωσε ένα χρόνο πάνω στον πάγο περιμένοντας βοήθεια. Δεν σκοπεύουμε να οργανώσουμε αυτό το ταξίδι ξανά. Είναι ακριβό και απαιτητικό.
Μην το σκέφτεστε λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή για να το πραγματοποιήσετε!
Από 19.900€ το άτομο – Συνολική τιμή
Αναχώρηση 29 Ιανουαρίου 2025
Εξασφαλισμένες Εξωτερικές καμπίνες!
Αντιπρόσωπος – Συνοδός ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ.
Ημερήσιο Πρόγραμμα
Ανάπτυξη/Κλείσιμο
Αναχώρηση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Μπουένος Άιρες, την ομορφότερη πόλη της Νοτίου Αμερικής. Το όνομα που έδωσαν οι Ευρωπαίοι -στις 2 Φεβρουαρίου του 1536 όταν ιδρύθηκε η πόλη- ήταν «Η Κυρία των Καλών Ανέμων». Φανταστείτε πως την εποχή εκείνη οι επιδημίες τσάκιζαν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και τα πιο ασφαλή μέρη ήταν αυτά με τον πιο καθαρό αέρα. Έτσι το Μπουένος Άιρες, έχοντας την αύρα του Ατλαντικού από την ανατολική του πλευρά, αλλά και τους ανέμους των Άνδεων που βρίσκουν διέξοδο στον ωκεανό μέσω του Ρίο ντε λα Πλάτα στα βόρεια, ήταν ένα μέρος με καθαρό αέρα. Επιπλέον, για να φτάσει κανείς στην περιοχή με τα μέσα της εποχής χρειαζόταν «καλούς ανέμους». Κάπως έτσι λοιπόν εξηγείται η ονομασία αυτής της μεγαλούπολης που ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 13 εκατ. Οι συνοικίες θυμίζουν έντονα Ευρώπη, αλλά δεν της λείπουν και οι εικόνες που τη συνδέουν άρρηκτα με την αποικιακή αρχιτεκτονική και τις λατινικές της ρίζες. Και φυσικά αν είναι κάτι που έρχεται στο μυαλό του ταξιδιώτη μόλις ακούει το όνομά της, αυτό δεν είναι άλλο από το Τανγκό!
Σήμερα φτάνουμε στην πανέμορφη πόλη και χωρίς να χάσουμε καιρό ξεκινάμε την ξενάγησή μας. Αρχίζουμε λοιπόν από την αριστοκρατική συνοικία της Ρεκολέτα με τα επιβλητικά κτίρια, και θα συνεχίσουμε την περιήγηση με την πλούσια σε πάρκα περιοχή του Παλέρμο όπου θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στο Κοιμητήριο της Ρεκολέτα. Εδώ έχουν την τελευταία τους κατοικία όλοι οι επιφανείς πολίτες της χώρας και εμείς θα επισκεφτούμε το ταφικό μνημείο της Εύας Ντουάρτε ή όπως αλλιώς είναι γνωστή, της Εβίτας Περόν. Στη συνέχεια μέσω της Λεωφόρου της 9ης Ιουλίου με τον τεράστιο Οβελίσκο που κατασκευάστηκε το 1936 για να τιμήσει τα 400 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, θα περάσουμε από το θέατρο Κολόν (Κολόμβου) που, σύμφωνα με το National Geographic, είναι η τρίτη καλύτερη όπερα του κόσμου. Η επόμενη στάση μας θα γίνει στην πλατεία Κογκρέσου, όπου θα μπορέσουμε να φωτογραφίσουμε τον «Σκεπτόμενο άνθρωπο» του Ροντέν με φόντο το επιβλητικό κτίριο του Εθνικού Κογκρέσου της Αργεντινής. Μέσω της Λεωφόρου του Μαΐου, φθάνουμε στη συνέχεια στην Πλατεία Μαΐου όπου ο Καθεδρικός ναός που στεγάζει το μαυσωλείο του απελευθερωτή της Αργεντινής Χοσέ Ντε Σαν Μαρτίν, το παλιό Δημαρχείο και το Προεδρικό Μέγαρο θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον μας. Το Προεδρικό Μέγαρο είναι γνωστό με το όνομα «Ροζ Οίκος» (Casa Rosada) εξαιτίας του χρώματος που το καλύπτει και αποτελεί την έδρα του Προέδρου της χώρας από το 1898. Συνεχίζουμε, και περνώντας μέσα από την γεμάτη χρώμα συνοικία του Σαν Τέλμο όπου και γεννήθηκε το Αργεντίνικο Τανγκό, φθάνουμε στην Μπόκα. Την περιοχή της Μπόκα κατοίκησαν πρώτοι οι ναυτικοί που έφταναν με τα καράβια τους από την Ευρώπη και σαν οικοδομικά υλικά χρησιμοποίησαν ό,τι μπορούσαν να αποσπάσουν από τα πλοία τους. Έβαψαν τα κτίρια με έντονα χρώματα και έτσι έχουμε τώρα αυτή τη μοναδική στον κόσμο αρχιτεκτονική. Το δρομάκι που θα κερδίσει το ενδιαφέρον μας είναι το πασίγνωστο «Ελ Καμινίτο» αλλά και η υπόλοιπη συνοικία δεν θα μας αφήσει αδιάφορους με τα πολλά μαγαζιά τουριστικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια κ.ά.
Μετά το πρωινό μεταφορά στο αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων και αναχώρηση για την Ουσουάια την νοτιότερη πόλη του Δυτικού ημισφαιρίου. Σήμερα θα απολαύσουμε μια υπέροχη βόλτα στο γραφικό της λιμάνι και θα φωτογραφηθούμε στην επιγραφή που ενημερώνει πως βρίσκεστε …στην άκρη της γης! Αν έχετε ξεχάσει κάτι από τον εξοπλισμό της κρουαζιέρας αυτό είναι το σωστό μέρος για να κάνετε τα ψώνια σας. Δεκάδες επιλογές σε παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ για outdoor activities σε εξαιρετικά καλές τιμές! Το βράδυ απολαύστε εξαιρετική καβουρόσουπα, μύδια και πεντανόστιμα θαλασσινά σε κάποια από τα πολλά εστιατόρια του λιμανιού.
Σήμερα επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και καταπλέουμε τον Δίαυλο Μπιγκλ με κατεύθυνση τα νησιά Φώκλαντ. Ο απόπλους από το λιμάνι της πόλης σηματοδοτεί την αρχή μιας περιπέτειας που σίγουρα δεν έχετε ποτέ φανταστεί. Κρουαζιέρα λοιπόν στα στενά του Μπιγκλ κι από κει στο Νότιο Ατλαντικό. Η ήρεμη θάλασσα θα σας χαλαρώσει και θα σας επιτρέψει να αφήσετε τις αισθήσεις σας ελεύθερες να απολαύσουν αυτή την τόσο ξεχωριστή διαδρομή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα Φώκλαντ από τον πόλεμο του 1982 με την Αργεντινή. Λίγοι τα είχαν ακούσει και σήμερα ελάχιστοι τα επισκέπτονται. Σίγουρα δεν γνωρίζουν όμως πως αυτή η συστάδα των ανεμοδαρμένων νησιών είναι ένας παράδεισος άγριας ζωής. Όχι μόνο ένας τεράστιος αριθμός διαφορετικών πουλιών ζει στο εσωτερικό και στις ακτές των νησιών, αλλά στα νερά συναντάς συχνά δύο είδη δελφινιών τα Peale’s dolphins και τα Commerson’s dolphins. Κατά την παραμονή μας στα Φώκλαντ στοχεύουμε εφόσον οι συνθήκες της θάλασσας και του καιρού το επιτρέψουν, να αποβιβαστούμε στο νησί Καρκάς. Εδώ θα συναντήσουμε τους μικρούς Μαγγελανικούς πιγκουίνους και τους πιγκουίνους gentoo με το πορτοκαλί ράμφος. Στο νησί Σώντερς μάς περιμένουν άλμπατρος, αυτοκρατορικοί κορμοράνοι με το κίτρινο σαν φούντα λειρί, και γαλάζια μάτια, καθώς και μια σειρά από διάφορα είδη πιγκουίνων όπως Ροκ χόπερ, Βασιλικοί πιγκουίνοι, μαζί με gentoo και Μαγγελανικούς.
Η μεγάλη μέρα έφτασε! Τα χιονισμένα βουνά της Νότιας Γεωργίας δημιουργούν ένα επιβλητικό σκηνικό που ταιριάζει απόλυτα στο δράμα της φύσης που παίζεται εδώ. Τις επόμενες 4 μέρες θα έχουμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε τις παρακάτω περιοχές:
Φορτούνα Μπαίη: Μια κοιλάδα που ρέουν τα νερά του παγετώνα Φορτούνα στην οποία βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες βασιλικοί πιγκουίνοι και φώκιες. Εδώ μπορούμε να δούμε το μονοπάτι που ακολούθησε ο Σάκλετον στο τελευταίο στάδιο του επικού ταξιδιού του αναζητώντας βοήθεια για το πλήρωμά του που ναυάγησε στους πάγους της Ανταρκτικής.
Σώλσμπερυ Πλαίην, Σαίντ Άντριου Μπαίη, Γκόλντ Χάρμπουρ: Αυτές οι τρεις περιοχές όχι μόνον φιλοξενούν τις μεγαλύτερες αποικίες Βασιλικών πιγκουίνων, αλλά ταυτόχρονα είναι το μέρος που συναντά κανείς τις περισσότερες γουνοφόρες φώκιες στον κόσμο! Μιλάμε για ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ φώκιες που συρρέουν εδώ για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα μωρά τους. Μαζί με αυτές συναντάμε τα “γλυκά τέρατα”, τους μικρούς θαλάσσιους ελέφαντες (200 κιλά μόνο!) που ψάχνουν συνέχεια τη μαμά τους. Αν καθίσετε κοντά τους ακίνητοι, ίσως έρθουν να σας σκουντήσουν ή και να χωθούν στην αγκαλιά σας!!
Γκρύτβικεν: Η “πρωτεύουσα” του νησιού με 20 κατοίκους (επιστήμονες και διοικητικό προσωπικό). Πρώην φαλαινοθηρικός σταθμός όπου οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ… συζούν με βασιλικούς πιγκουίνους και θαλάσσιους ελέφαντες. Εδώ θα επισκεφτούμε το μουσείο και θα αποτίσουμε φόρο τιμής στον τάφο του Σάκλετον, του μεγάλου εξερευνητή της Ανταρκτικής! Το απόγευμα σαλπάρουμε για τα νησιά Νότιες Ορκάδες (South Orkney).
Εφόσον οι καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες το επιτρέψουν θα αποβιβαστούμε στην επιστημονική Βάση “Ορκάδας” της Αργεντινής στο νησάκι Λώρη. Το προσωπικό της βάσης πρόθυμα θα μας ξεναγήσει στους χώρους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε ανεμπόδιστη θέα στους παγετώνες που το περιβάλουν. Αν δεν καταστεί δυνατή η αποβίβαση εδώ, θα πάμε πιο κάτω στο νησί Κορονέϊσιον στον κολπίσκο Σίνγκλε.
Την παράσταση κλέβουν τα πρώτα παγόβουνα που αρχίζουν να εμφανίζονται και να αργοπλέουν παράλληλα με την πορεία του πλοίου μας. Το όνειρο κάθε ταξιδιώτη επιτέλους γίνεται πραγματικότητα! Η έκτη ήπειρος είναι πλέον λίγες ώρες μακριά μας. Άφιξη στην Χερσόνησο της Ανταρκτικής με το μοναδικό παγωμένο τοπίο και την ασυνήθιστη χλωρίδα και πανίδα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ανάλογα με τις επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις με ειδικές βάρκες τύπου ζόντιακ σε επιλεγμένα σημεία που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Κοινότητες ζώων, όπως φώκιες, θαλάσσιοι ελέφαντες, πιγκουΐνοι κ.λπ. θα τραβήξουν την προσοχή των ταξιδιωτών ενώ θα γίνουν στάσεις για φωτογράφηση σε εντυπωσιακά παγόβουνα, επιβλητικούς παγετώνες και απόκρημνες ακτές με μικρές αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτικές βάσεις των ερευνητικών αποστολών. Κορυφαία σημεία είναι τα λιμάνια Ορν και Νίκκο ενώ μην χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα παγωμένα νερά ή να συμμετέχετε σε κάποια δραστηριότητα trekking ή kayaking. Σας βεβαιώνουμε, καμία περιγραφή των τοπίων και των εικόνων δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Ύστερα από 20 χρόνια που επισκεπτόμαστε συνεχώς αυτή την περιοχή, η μαγεία του τοπίου παραμένει ανέπαφη! Το συγκλονιστικό θέαμα θα πλαισιώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από διαφωτιστικές διαλέξεις ειδικών επιστημόνων με παρουσίαση slides, προβολή ταινιών σχετικών με την περιοχή και φυσικά πολλά ιστορικά στοιχεία από το επιστημονικό προσωπικό του πλοίου.
Τα ταραγμένα νερά της συμβολής των δύο Ωκεανών που θα ακολουθήσουν καθώς θα διασχίζουμε το πέρασμα του Ντρέϊκ θα υπενθυμίζουν διαρκώς το περιπετειώδες πνεύμα των ατρόμητων εξερευνητών που κρύβουμε μέσα μας. Το διήμερο της επιστροφής θα γίνει ανακεφαλαίωση όλων όσων είδαμε, με ομιλίες, φωτογραφίες και συζητήσεις.
Άφιξη στην Ελλάδα.