ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ

πληροφορίες για την Κούβα

Η Κούβα, η χώρα όπου σταμάτησαν τα ρολόγια για δεκαετίες, βρίσκει το δρόμο της πίσω στο μέλλον. Ένας πληθυσμός απεγνωσμένος για αλλαγή, ανακάμπτει από τη σκληρότητα του Ψυχρού Πολέμου και μιλάει ξανά με τον πλησιέστερο γείτονά του και για τόσο πολύ καιρό εχθρό του. Μακριά από το να γίνει ξανά η αμερικανική “αποικία” που κάποτε ήταν, το περήφανο αυτό έθνος, του οποίου το ανάστημα και η επιρροή στη Λατινική Αμερική έχει υπερβεί κατά πολύ το μικρό του μέγεθος, συνεχίζει να διατηρεί τα στοιχεία που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Η σάλσα εξακολουθεί να τρέχει μέσα στις φλέβες του, οι διαφημίσεις συνεχίζουν να προωθούν πολιτικά μηνύματα και όχι προϊόντα, οι παγκόσμιας κλάσης μπαλαρίνες και οι παίκτες του μπέιζμπολ συνεχίζουν να εργάζονται για κρατικό μισθό και οι παραλίες του νησιού συνεχίζουν να παραμένουν εκπληκτικές.

 • Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς την Κούβα

Την Κούβα θα προτείναμε να την επισκεφθείτε όλο το χρόνο, εκτός από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς αυτοί είναι οι πιο απειλητικοί μήνες της περιόδου των μουσώνων. Η μέγιστη τουριστική περίοδος κυμαίνεται περίπου από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου, και όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι τιμές είναι υψηλότερες τότε και η κίνηση των τουριστών πολύ έντονη. Σχετικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με τις εορταστικές εκδηλώσεις σε άλλες χώρες, στην Κούβα δεν υπάρχει ιδιαίτερο δημόσιο ενδιαφέρον για τη γιορτή και δίνεται έμφαση κυρίως στον ιδιωτικό οικογενειακό χαρακτήρα της. Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η οποία είναι επίσης και η παραμονή της επετείου της Επανάστασης, γιορτάζεται πολύ πιο έντονα.

 • Πόσο διαρκεί η πτήση για την Κούβα

Στην Κούβα θα φτάσουμε μέσω ενδιάμεσου προορισμού, συνήθως σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα . Συνολικά η πτήση, μαζί με την αναμονή στους ενδιάμεσους προορισμούς, θα διαρκέσει περίπου από 15 έως 20 ώρες, ανάλογα με την διάρκεια της αναμονής στους ενδιάμεσους προορισμούς.

 • Για το check in

Στις περισσότερες εταιρείες το check in πέρα από τον γκισέ της αεροπορική εταιρείας στο αεροδρόμιο, γίνεται και ηλεκτρονικά. Για επιβιβαστείστε σε μία τέτοια πτήση, θα πρέπει να είστε στο αεροδρόμιο τρεις ώρες πριν την ώρα αναχώρησης το αργότερο, ανεξάρτητα με το αν έχετε κάνει ηλεκτρονικό check in ή όχι. Διαφορετικά, υπάρχει περίπτωση να μην προλάβετε να περάσετε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ή να παραδόσετε τις βαλίτσες σας και να χάσετε την πτήση σας.

 • Για τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Για να ταξιδέψετε στην Κούβα θα χρειαστείτε ελληνικό διαβατήριο που να έχει ισχύ το λιγότερο μέχρι και έξι μήνες μετά την αναχώρησή σας από τον προορισμό. Αν το ελληνικό διαβατήριό σας λήγει νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το ανανεώσετε προκειμένου να ταξιδέψετε. Στην περίπτωση που είστε κάτοχος διαβατηρίου άλλης χώρας, θα πρέπει να μιλήσετε με την πρεσβεία σας ή με την πρεσβεία του προορισμού, για να επιβεβαιώσετε το ταξιδιωτικό έγγραφο που χρειάζεστε. Επιπλέον, προκειμένου να επισκεφθείτε την Κούβα, είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας. Για την έκδοση βίζας απαιτούνται: διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία εξόδου από τη Κούβα και φωτοτυπία διαβατηρίου.

 • Διαφορά ώρας

Η Κούβα είναι 7 ώρες πίσω από την Ελλάδα. Αν στην Ελλάδα η ώρα είναι 23:00, στην Κούβα θα είναι 16:00, της ίδιας ημερολογιακής ημέρας.

 • Ο καιρός στην Κούβα

Η Κούβα έχει ένα ζεστό και ηλιόλουστο τροπικό κλίμα με μέση θερμοκρασία 24 ° C, αλλά στους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο υδράργυρος μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά όσο 15 ° C, και ακόμη χαμηλότερα τη νύχτα. Αν την επισκεφθείτε το καλοκαίρι και γενικότερα μεταξύ Μαϊου και Οκτωβρίου, να έχετε υπόψιν σας ότι συνήθως ανά δεκαπέντε ημέρες βρέχει για τουλάχιστον δύο μέρες. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε, εφόσον ο βροχές αν και έντονες δεν κρατάνε πολύ και η εναλλαγή με την ηλιοφάνεια είναι σχεδόν άμεση. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι οι πιο απειλητικοί μήνες της ετήσιας περιόδου των τυφώνων που εκτείνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα νησιά της Καραϊβικής και μερικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η Κούβα μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα από τους τυφώνες.

 • Μετακινήσεις στην Κούβα

Στην Κούβα μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορεία και τρένα, τα οποία όμως δεν λειτουργούν πάντα με ιδιαίτερη οργάνωση. Επιπλέον, με βάση τους κανόνες που ισχύουν έως τώρα στην Κούβα, η λειτουργία των ταξί γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι κάτοικοι δεν μπορούν να σας δεχτούν στα οχήματά τους, εκτός αν μπορείτε να τους επιδείξετε συγκεκριμένα έντυπα. Το να νοικιάσετε αυτοκίνητο είναι μία πολύ καλή λύση για εσάς, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων προς ενοικίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλός για τη ζήτηση που πρέπει να εξυηρετηθεί και ιδιαίτερα ακριβή. Θα πρέπει να έχετε κλείσει το αυτοκίνητο πολύ πριν την άφιξή σας στην Κούβα, καθώς οι επιβεβαιώσεις από τους αρμόδιους στην Κούβα αργούν. Μέσα στις πόλεις μπορείτε να κινηθείτε με ποδήλατα.

 • Συναλλαγές στην Κούβα

Στην Κούβα δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα. Κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με το τοπικό νόμισμα. Στην Κούβα έχουν δύο επίσημα νομίσματα, το κουβανέζικο πέσο και το convertible peso (CUC). Το κουβανέζικο πέσο είναι το νόμισμα με το οποίο πληρώνονται οι ντόπιοι και έχει σαφώς χαμηλότερη αξία από το CUC. To CUC είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι ταξιώτες στην Κούβα για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες εκεί. Το 2013 η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε την σταδιακή κατάργηση του CUC και τη χρήση μόνο του πέσο από όλους. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο έως τώρα (Απρίλιος 2018) δεν έχει συμβεί. Πριν ταξιδέψετε στην Κούβα, θα πρέπει να ζητήσετε από την τράπεζά σας να σας κατευθύνει σχετικά.

 • Εγγυήσεις στο ξενοδοχείο

Κάνοντας check in στα ξενοδοχεία της Κούβας, θα σας ζητηθεί ένα ποσό ως εγγύηση. Το ποσό αυτό θα σας ζητηθεί ως εγγύηση και θα σας επιστραφεί με το check out,  αφού έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχετε οφειλές στο ξενοδοχείο, όπως από κατανάλωση στο μινι μπαρ του δωματίου ή στα μπαρ και εστιατόρια του θερέτρου και ότι καμία “ζημιά” δεν προκλήθηκε στο χώρο που διαμένατε εκεί. Αυτό συμβαίνει ουσιαστικά σε όλα τα ξενοδοχεία κάποιων προδιαγραφών όλου του κόσμου. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, το ποσό που θα δεσμευθεί μπορεί να είναι υψηλό. Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να έχετε υπολογίσει το ποσό της εγγύησης στον προϋπολογισμό σας για αυτό το ταξίδι.

 • Οι άνθρωποι στην Κούβα

Ο πληθυσμός της Κούβας είναι περίπου 12 εκατομμύρια, είναι μία μίξη Ισπανών αποίκων και Αφρικανών μεταναστών και εργάζονται για το κράτος. Εχουν την τάση να είναι αυθόρμητοι και θέλουν πραγματικά οι ταξιδιώτες στη χώρα τους να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Μιλούν Ισπανικά και μόνο στα τουριστικά θέρετρα θα βρείτε άτομα που θα μπορούν να σας μιλήσουν και Αγγλικά. Ως επί το πλήστον είναι καθολικοί χριστιανοί. Είναι γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στους ντόπιου να κινηθούν σε τοποθεσίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και γενικότερα χώρους που προορίζονται για τους επισκέπτες στο νησί. Επιπλέον, δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν με ιδιαίτερη ευκολία από τη χώρα με νόμιμο τρόπο. Υπάρχει η τάση οι ντόπιοι να επιδιώκουν να γνωρίσουν ταξιδιώτες που θα μπορούσαν να τους δώσουν πρόσβαση στους χώρους που δεν έχουν ή ακόμα και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός Κούβας. Καλό είναι οι ταξιδιώτες να το έχουν αυτό υπόψιν τους.

 • Τι γλώσσα μιλάνε στην Κούβα

Η επίσιμη γλώσσα της Κούβας είναι τα ισπανικά. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν ελάχιστα αγγλικά, αλλά βοηθάει η γενικότερη εκφραστικότητα που τους διακρίνει το να επικοινωνήσετε μαζί τους.

 • Top3 Αξιοθέατα στην Κούβα

Η Παλία Αβάνα

Οι δρόμοι της παλιάς Αβάνας είναι στενότεροι από ένα ευρύχωρο σοκάκι και σχεδόν τόσο παλιoί όσο ο Κολόμβος. Οι αντιθέσεις είναι έντονες στην Αβάνα. Απο τη μία θα βρίσκεται σε γειτονιές τόσο όμορφες, το ιδανικό φόντο για τις φωτογραφίες σας, από την άλλη υπάρχουν σημεία της πόλης που θυμίζουν εργοτάξιο. Όπου και να πάτε όμως, κάτι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.  Το αστικό τοπίο της Αβάνας, που μερικές φορές καταρρέει και μερικές φορές ακτινοβολεί, έχει αυτή τη μία συνέπεια: είναι ζωντανό.

Το El Malecon

Το El Malecón, μια παραλιακή λεωφόρος 7 χιλιομέτρων στην Αβάνα, είναι μία από τις πιο πολυτάραχες κουβανέζικες αρτηρίες της πόλης και τόπος συνάντησης για διάφορους εραστές, φιλοσόφους, καλλιτέχνες, ταξιδιώτες και ψαράδες. Η ατμόσφαιρα του El Malecón είναι πιο ισχυρή κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν το αχνό κίτρινο φως αλλάζει τις αποχρώσεις των προσόψεων των κτιρίων, δίνοντάς τους μία αιθέρια αίσθηση.

Η Playa Paraiso

H Playa Paraiso ψηφίστηκε ως η 3η καλύτερη παραλία στον κόσμο από τους χρήστες του Trip Advisor το 2016. Μία παραλία που αξίζει το όνομά της, με κατάλευκη άμμο και ήρεμα τυρκουάζ νερά, αξίζει την επίσκεψή σας. Είναι μία ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον της πανέμορφης αυτής χώρας.

Επισκέψου την Κούβα! Δες τις εκδρομές μας εδώ.

Share This Article

antonis

from 1989 in tourism

Δείτε επίσης

Πρόσφατα άρθρα